ŞANLIURFA / CEYLANPINAR - Başak İlkokulu

''BİGEP'' KAPSAMINDA OKULUMUZDA YAPILAN ''EKMEĞİ ATMA'' PROJESİ

“Ekmeği Çöpe Atma

Hayvanları Aç Bırakma”

Sloganı ile başladığımız bu projede öğrencilerimizin

ekmekleri israf etmeden sokak hayvanlarını beslemelerini

sağlamalarını amaçlıyoruz.

Uygulamanın sonunda öğrencilerde fazla ekmek tüketmemeleri,yine de arta kalan ekmekler olursa da onu çöpe değil , bizim gibi diğer canlıları, hayvanları da düşündükleri gözlemlenmiştir.Öğrencilerde ekmeğine sahip çıktıkları görülmüştür.Çocuklarda o bilinç oluşmuştur.Artık nerde ekmek vb. gibi besin maddeleri gördüklerinde hemen o ekmeği ve besini kaldırıp ekmek kutusuna koyuyorlar.Böylece çevreyi de temiz tutmuş oluyorlar.Bu uygulamayı her zaman sürdürmeyi düşünüyorum.Böylece öğrencilerde Ekmeği israf Etmeme,     Ekmeği Çöp olarak  Görmeme , Tasarruf Etme  Bilinci de oluşmuş oluyor.

Sınıf içinde bir adet ekmek kutusu bulunmaktadır.Kutu poşetle sarılmıştır.Öğrenciler yedikleri ekmek,kek vb. unlu gıdalardan arta kalanları,yemediklerini bu kutu içindeki poşete koyuyorlar.Kutunun içindeki poşet dolunca bu poşeti çıkarıp bağlayıp evde hayvan besleyen öğrencilere veriliyor.Öğrenciler okul çıkışında eve götürüyorlar.Böylece ekmeklerimiz,yediğimiz yemeklerimizden arta kalanlar çöpe gitmiyor,aç hayvanlarımızı doyurmuş oluyoruz.Hem Ekmeğimiz çöpe gitmiyor, hem başka canlılar,hayvanlar doyuyor.En önemli kaynağımıza sahip çıkıyoruz, İsraf etmiyoruz.Ayrıca öğrenciler bu sayede çok değil de yiyebileceği kadarını almayı,getirmeyi öğrenmiş oluyorlar.Böylece Çevreyi de temiz tutmayı öğrenmiş oluyorlar.

Bu uygulama projesinin amacı, öğrencilerin yedikleri ekmeklerden arta kalanları,yemediklerini çöpe değil, aç hayvanları doyurmak için bir poşet içinde ekmek kutusunda biriktirip daha sonra bu poşetteki ekmekleri hayvanlara götürüp vermek.Bu uygulama sayesinde bayatlayan ve yenilmeyecek durumda olan ekmeklerimiz, yiyeceklerimiz çöpe gitmiyor,bizim gibi yaşayan diğer canlıları da hayvanları da düşünüp onları doyurmaktan mutluluk duyuyoruz.Böylece Ekmek israfını da önlemiş oluyoruz.Ayrıca Çevre Temizliğini de sağlamış oluruz.

20-03-2024

Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 20.03.2024 13:35 - Görüntülenme: 32